Liedroman

Hans van Heiningen presenteert samen met pianist Daan van den Hurk een nieuwe vorm van muziektheater onder de noemer: liedroman. Zijn voorstelling ‘Teruguit naar Nu’ is de eerste voorstelling die hij maakt in dit kader.

 

 

Wat is nou eigenlijk een liedroman?

– Een vertel-/zangprogramma
– Waarin de verteller zijn publiek meevoert
– Op een reis vol persoonlijke verhalen en uiteenlopende liederen.
– Een openhartige vertelling waarin afwisselend muziek en spel voor herkenning zorgen.
– Verhalen en liederen over het leven en de liefde, van vroeger tot nu.
– De gemoedelijke setting zorgt voor een intieme sfeer tussen verteller en publiek.

Wat overkomt de eenzame zanger die zijn publiek ontmoet?

Maar al te vaak zien we een bevroren zanger vastgeklonken staan aan de piano die vanuit de veiligheid en schaduw van de vleugel zijn liederen vertolkt. Vanuit dit veilige gebied van muzikale sereniteit bereikt hij enkel het gehoor van zijn publiek. Niets mis mee.
Maar wat zou er gebeuren wanneer de zanger een reis over het toneel maakt met een verhaal en het publiek meeneemt op zijn tocht? Met enkel zijn stem om de verbeelding tot leven te brengen voert hij zijn publiek mee op die reis. .
De liedroman is een wonderlijk vertelsel waarin muziek en speelstijl naadloos in elkaar overgaan. Kortom, geen toekomst zonder de geschiedenis te kennen. De zanger vertelt, zingt en  leeft voort…  in eenieder van ons.

 

Teruguit naar Nu

In deze eerste ‘liedroman’ neemt Hans zijn publiek mee op een reis van zijn jeugd naar het heden.  Het begint allemaal als hulpje van de melkboer Jan Vingerhoets in zijn geboorteplaats Zeelst, eenmaal onderweg ontmoeten we prachtige Italiaanse vrouwen aan het Gardameer, maken we een ritje in een botsauto op de kermis, belanden in de piste van een Oostenrijks circus, staan oog in oog met Guus de Schilder, bezoeken het verzorgingstehuis van een oude bekende en rijden door de korenvelden naar Zand-Oerle, mijmerend met ‘Fields of Gold’. Van vertrouwde klanken slaan we verrassende nieuwe zijwegen in. Een voorstelling met uiteenlopende liederen van Bach tot Sting… Dat is ‘Teruguit naar Nu’.
DSC_0035 Circus