Biografie

Hans van Heiningen studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en vervolgde zijn studie in Utrecht bij Udo Reinemann. Hij volgde meestercursussen bij Elisabeth Schwarzkoph, Robert Holl en Vera Rosza. Opera ervaring deed hij op door deel uit te maken van de Operastudio.

Hans vervulde gastrollen bij o.a. de Nederlandse Opera Stichting, De Nationale Reisopera (Opera Forum), het Rotterdams Onafhankelijk Toneel, het Theater van het Oosten, Opera Zuid en zong meerdere malen in het Concertgebouw in Amsterdam diverse oratoria waaronder de Matthäus-Passion.

In samenwerking met het Nederlands Dans Theater en het Nederlands Balletorkest trad hij op als solist bij de uitvoering van Ravel’s ‘L’enfant et les sortilèges’, uitgevoerd in de Parijse Opéra Garnier. Als solist trad hij op bij diverse festivals in binnen- en buitenland.

Hans is zeer regelmatig betrokken geweest bij radio- en televisieopnames. Hij soleerde bij het Koninginneconcert in 1993 dat door de NOS werd uitgezonden en verleende zijn medewerking aan uitzendingen van Vara’s ‘Matinee’ onder leiding van Edo de Waart in samenwerking met het Radio Filharmonisch Orkest.

Als solist heeft Hans deel uitgemaakt van concerten met oratoriumkoren en orkesten. Hij werkte onder andere met de volgende dirigenten: Christoph Esher, Jac van Steen, Edo de Waart, Ivor Baltwin, Martin Andre, Sigiswald Kuijken, Ed Spanjaard, Kenneth Montgommery, Martin Kamminga, Jos Vermunt, Oane Wierdsma, Werner van Mechelen en Gene Di Novi.

Succesvol zijn ook zijn optredens als liedzanger met onder andere progamma’s als ‘Winterreise’ van Franz Schubert en liederen van onder andere Schumann, Wolf, Mahler, Williams, Finzi, Duparc en Diepenbrock. In 2005 werd de CD ‘Winterreise’ van Franz Schubert met Hans en pianist Jan Willem Nelleke uitgebracht.

Hans is als zanger werkzaam in zeer uiteenlopende genres als: opera, operette, concerten, musicals en muziektheater. Hij heeft gastrollen vervuld bij verschillende toneelgezelschappen, bedrijfs- en promotiefilms.

_MG_1767-01

Sinds 2009 is Hans begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe vorm van vertellend muziektheater. In deze liedroman, zoals hij dit zelf noemt, zijn verhalen en muziek naadloos in elkaar verweven. Het eerste theaterprogramma in dit genre heet ‘Teruguit naar Nu’ wordt begeleid door pianist Daan van den Hurk.

Referenties

Opera en Dansgezelschappen:

De Nationale Reisopera
De Nederlandse Opera Stichting
De Operastudio
Het Nederlands Danstheater
Het Nederlandse Ballet Orkest
Het Rotterdams Onafhankelijk Toneel
Het Theater van het Oosten
Opéra Garnier, Parijs
Opera Zuid
VARA’s Matinee

Festivals/ televisie

Festival van Vlaanderen
Holland Festival
Lowlands Festival Biddinghuizen
NOS Koninginneconcert

Bedrijfsleven

Achmea
Albert Heijn
Al Italia
Beemsterboer Handelsmaatschappij
Coberco
Delta BV
Delta Lloyd
Dräger Safety Nederland BV
Eindhovens Dagblad
Gasunie
ING Nederland
KLM
Mars Veghel
Meilink

 

Ministerie van VROM
Philip Morris
Q-Park
Rabobank
RSM Accountants
Spar Nederland
Stad Rotterdam Verzekeringen
Stam en de Koning Bouw
Technische Unie
Tuinen Mien Ruys
Univé Verzekeringen
Van Straten Bouw
Vespo
VNU